Servais Verherstraeten

Federaal volksvertegenwoordiger

Levensloop

Servais Verherstraeten werd geboren te Balen (Antwerpen) op 29 januari 1960. Hij is opgegroeid in Wezel, vlakbij de zinkfabriek Vieille-Montagne, waar zijn vader en grootvader werkten. De gebeurtenissen uit het toneelstuk en de film “Groenten uit Balen” van Walter van den Broeck hebben zijn jeugd beïnvloed.

Hij doorliep de middelbare school, richting Latijn-Wetenschappen, aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol. Later studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij actief werd bij de Christen Democratische Studenten en het Vlaams Rechtsgenootschap.

In 1983 werd hij advocaat aan de balie van Turnhout.

Servais Verherstraeten is gehuwd met Nicole Geukens en heeft twee kinderen, An-Katrien en Koenraad.

Politiek leven

In 1988 speelde de toenmalige CVP in Mol Servais uit als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als nieuwkomer in de gemeentepolitiek kon hij de partij terug in de meerderheid brengen en werd hij zelf schepen van openbare werken. In 1994 kon hij het positieve verkiezingsresultaat versterken en werd hij ook eerste schepen.

Sinds 21 mei 1995 is Verherstraeten ook federaal volksvertegenwoordiger voor de kieskring Antwerpen. In het kader van het debat over het cumulatieverbod voor politici nam hij ontslag uit het schepencollege. Sindsdien bleef hij actief als fractieleider van de CD&V in de Molse gemeenteraad.

Na de verkiezingen van 2007 werd hij fractieleider voor het kartel CD&V/N-VA in de Kamer. Tijdens de regering-Leterme I, de regering-Van Rompuy en de regering-Leterme II trad Verherstraeten in de media frequent op als politiek woordvoerder van zijn partij.

Bij de vorming van de federale regering-Di Rupo was hij samen met partijvoorzitter Wouter Beke onderhandelaar van het sociaaleconomische regeerakkoord.

In december 2011 werd hij staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen in de federale regering. Op 5 maart 2013 werd hij ook bevoegd voor Duurzame Ontwikkeling.

Na de vorming van de regering-Michel werd Servais terug voorzitter van de CD&V-Kamerfractie (12 oktober 2014). Ook na de verkiezingen van 2019 werd hij gevraagd het mandaat van fractieleider op te nemen.

Nieuws

Servais Verherstraeten wil sluiting gevangenis Hoogstraten herbekijken

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten wil dat de regering de sluiting van de gevangenis van Hoogstraten herbekijkt. De beslissing om die te sluiten in de huidige context van overbevolking is een vergissing, zegt hij.

Cd&v wil benoemingsvoorwaarden voor rechters in het Grondwettelijk Hof grondig hervormen

Cd&v-Kamerleden Servais Verherstraeten en Jan Briers hebben een voorstel van bijzondere wet ingediend om de benoemingsvoorwaarden voor de rechters in het Grondwettelijk Hof te hervormen. In het voorstel van cd&v staat dat voortaan alle rechters jurist moeten zijn, moet niet langer de helft van de rechters oud-politicus zijn, kunnen voortaan ook advocaten rechter in het Grondwettelijk Hof worden, worden de taalvereisten aangescherpt en de quota met betrekking tot het aantal vrouwelijke rechters eerlijk verdeeld over de taalgroepen.

CD&V wil bouw van nieuwe generatie kerncentrales mogelijk maken

CD&V wil de bouw van kerncentrales van de vierde generatie mogelijk maken. Kamerleden Leen Dierick en Servais Verherstraeten dienden hierover een wetsvoorstel in.

Minnelijke schikkingen binnenkort niet meer fiscaal aftrekbaar

De Kamercommissie Financiën heeft het wetsontwerp diverse fiscale bepalingen goedgekeurd. Dit ontwerp bevat een aftrekverbod voor minnelijke schikkingen, gebaseerd op een voorstel van CD&V-Kamerleden Servais Verherstraeten en Steven Matheï. 

Sinds 2016 al 70 onderzoeken naar misbruik of fraude bij federale Ombudsman

De voorbije vijf jaar werden gemiddeld 14 klachten per jaar ingediend bij de federale Ombudsman. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door CD&V-Kamerlid en fractieleider Servais Verherstraeten aan minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen).

CD&V wil briefstem mogelijk maken voor 75-plussers

CD&V-Kamerlid Servais Verherstraeten heeft vier wetsvoorstellen klaar om kiezers van 75 jaar en ouder toe te laten om per brief te stemmen. Dit wil hij mogelijk maken voor de federale, de regionale en de Europese verkiezingen. De christendemocraten willen zo de participatie van ouderen in verkiezingen verhogen. 75-plussers behouden in het voorstel ook het recht om per volmacht of in persoon te stemmen.

Resolutie grensoverschrijdende treinverbinding Hamont Weert

Geen dieseltoestellen meer in de Kempen, maar moderner materieel.