Servais Verherstraeten wil sluiting gevangenis Hoogstraten herbekijken

Publicatiedatum

Deel dit artikel

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten wil dat de regering de sluiting van de gevangenis van Hoogstraten herbekijkt. De beslissing om die te sluiten in de huidige context van overbevolking is een vergissing, zegt hij.

De federale regering besliste eerder deze maand om de gevangenis van Hoogstraten op korte termijn te sluiten. Nochtans was het de bedoeling om het complex - mits renovatiewerken - nog tien jaar open te houden, maar die piste werd verlaten omdat de gevangenis dan nog altijd niet helemaal aangepast zal zijn aan de modernste eisen en er geen budget is voorzien. De regering plant nog wel "kleine instandhoudingswerken" tot aan de opening van de nieuwe gevangenis van Antwerpen, waarna de gedetineerden uit Hoogstraten - zowat 185 mensen - naar de oude gevangenis van Antwerpen worden overgebracht tot de definitieve vervanging van de inrichting in Hoogstraten. 

De vakbonden zijn daar niet over te spreken. De aankondiging gebeurde op het moment dat de gevangenissen kampen met overbevolking, zeker in de regio Antwerpen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront voert sinds begin april actie omdat overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op niets was uitgedraaid. 

De minister krijgt nu ook de wind van voren van een coalitiepartner, al wordt benadrukt dat Kamerfractieleider Servais Verherstraeten in eigen naam spreekt. Hij noemt het "niet realistisch" om de gevangenen uit Hoogstraten bij de sluiting over te plaatsen naar de oude gevangenis van Antwerpen. Die verkeert ook in "zeer slechte staat", waardoor er een nieuwe gevangenis wordt gebouwd op het Zuid. Maar omdat de oude en nieuwe gevangenis samen maar een capaciteit van 880 plaatsen hebben en er in de oude gevangenis al 737 gedetineerden verblijven, zal de overplaatsing vanuit Hoogstraten "de gekende en problematische overbevolking in die reeds uitgeleefde gevangenis in stand houden", vreest Verherstraeten. 

De fractieleider, die op 9 juni de CD&V-Kamerlijst in Antwerpen duwt, vraagt de regering nu om de beslissing te herbekijken en opnieuw te investeren in de gevangenis van Hoogstraten.

Nieuws

Cd&v wil benoemingsvoorwaarden voor rechters in het Grondwettelijk Hof grondig hervormen

Cd&v-Kamerleden Servais Verherstraeten en Jan Briers hebben een voorstel van bijzondere wet ingediend om de benoemingsvoorwaarden voor de rechters in het Grondwettelijk Hof te hervormen. In het voorstel van cd&v staat dat voortaan alle rechters jurist moeten zijn, moet niet langer de helft van de rechters oud-politicus zijn, kunnen voortaan ook advocaten rechter in het Grondwettelijk Hof worden, worden de taalvereisten aangescherpt en de quota met betrekking tot het aantal vrouwelijke rechters eerlijk verdeeld over de taalgroepen.

CD&V wil bouw van nieuwe generatie kerncentrales mogelijk maken

CD&V wil de bouw van kerncentrales van de vierde generatie mogelijk maken. Kamerleden Leen Dierick en Servais Verherstraeten dienden hierover een wetsvoorstel in.

Minnelijke schikkingen binnenkort niet meer fiscaal aftrekbaar

De Kamercommissie Financiën heeft het wetsontwerp diverse fiscale bepalingen goedgekeurd. Dit ontwerp bevat een aftrekverbod voor minnelijke schikkingen, gebaseerd op een voorstel van CD&V-Kamerleden Servais Verherstraeten en Steven Matheï.